Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla başlanan oparasyonda Kayseri'nin 'Şeker Ağası' olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Vedat Ali Özışık İstanbul'da, oğlu Burhan Özışık ise İzmir'de gözaltına alındı.
80 bin çiftinin ortak olduğu, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikalarından Kayseri Şeker, polis baskınıyla sarsıldı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcının talimatı ve Anakara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün yönettiği operasyon kapsamında 5 farklı ilde yaklaşık 30 kişi göz altına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Kayseri Şekerin sahibi olan Kayseri Şeker Kooperatafi Başkanı Vedat Ali Özışık, Kayseri Şeker Fabrikası yönetim kurulu üyeleri ve Özışık'ın oğlu Burhan Özışık bulunuyor. Vedat Ali Özışık, iş için geldiği İstanbul'da gözaltına alınırken oğlu İzmir'de, yöneticiler ise Kayseri'de gözlem altına alınarak sorgu için Ankara'ya götürüldü. Gözaltına alınlar hakkında yapılan suçlama ise 'çıkar amaçlı suç örgütü kurma, ihaleye fesat karıştırma ve sahte evrak düzenleyerek kurumu zarara uğratma".
Rapor üstüne rapor
Kayseri Şeker Fabrikası 2003 yılında özelleşti ve yüzde 92'si çiftçilere verildi. Bu formül uygulanırken de Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi. Vedat Ali Özışık ise 2003 yılından bu yana 80 bin çiftçinin üyesi olduğu kooperatifin başkanlığını yapıyor. Ancak bu başkanlığı sırasında hakkında bir çok idda yer aldı. Bu süreçte hem Sanayi Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlendi. Bu denetimler sonucunda ise raporlar hazırlandı.
Boğaz'da yalısı var
Özışık ile ilgili iddalar öncelikle yakınlarını işe almasıyla ilgili. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bakanlığı müfettişleri yaptıkları incelemede Özışık'ın 81 yakınını işe aldığı tespit edildi. Bakanlık müfettişleri tarafından hazırlanan yaklaşık 300 sayfalık raporda Özışık'ın çok lüks bir hayat sürdüğü, 2 bin TL geliri olmasına karşın Mercedes S 500 araç sahibi olduğu, oğlu Burhan'ın ise BMW X6 aracı olduğu ifade edildi. Bu raporda Özışık'ın, ünlü mimar Ahmet Vefik Alp'in İstanbul Boğaz'ındaki yalısını şirket adına kiraladağı ve bunu ofis olarak kullandığı da belirtildi.
2 bin lira maaşla kral hayatı
Hazırlanan raporda Özışık'la birlikte yöneticilerin birçok kez yurt dışı seyahatlere gittiği ve buralarda yaptığı alışverişleri dahi şirkete fatura ettirdiği tespit edildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına da giren seyehatlerin şirkete yıllık faturası milyonlarca euroyu bulduğu ifade edildi. Maaşı 2 bin TL civarında olan Özışık'ın yılda iki kez gittiği ve bir hafta süren Dubai gezisinin faturası da 70 bin euro olarak kayıtlara geçmiş. Şirketin yıllık otel harcamaları ise 10 milyon TL'yi buluyor.
Avukata 26 milyon
Yapılan incelemelerde dikkat çeken başka bir konu ise avukat Olcayto Özhan'a yapılan ödemeler oldu. Kayseri Şeker, Olcayto Özhan'a 2003'de başlayan arazi ihtilafı davasını verdi. 4 yıl süren duruşmalardan sonra 2007'de kazandı. Davanın karşılığında Özhan'a 1 milyon 760 bin liralık vekalet ücreti ödendi. Bu ödemeden sonra Kayseri Şeker'in Yönetim Kurulu tekrar ikinci bir karar alarak Özhan'a yeni bir ödeme yapma kararı aldı. Bu ikinci ödemenin rakamı ise 25 milyon oldu. böylece Özhan'a toplamda 26 milyon 760 bin TL ödendi. Özhan daha önce kamuoyunun gündemine Albay Cemal Temizöz'ün davasını üstlenmesiyle gelmişti.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin sahibi olduğu şirketler: Panpet Petrol ve Nakliye şirketi, Pandoğa-Seramis Sebze Serası, İncesu Gebe Düve Üretim Tesisi, Gaziantep Bisküvi- Çikolata ve Gaziantep Sentetik Ambalaj Fabrikası.
Darısı Amasya Şeker Fabrikasının başına. Aynı şebeke Amasya Şeker Fabrikasındada var. Beş kuruş için bankadan kredi almaya çalışan kişiler şimdi dolar milyoneri oldu. Hepsi Arazi, gayrimenkul ve benzin istasyonları sahibi oldular. Birileri bunun hesabını sormalı. Çiftçi şeker pancarını teslim ederken şeker poları ile oynayıp şeker oranını düşürüp, fireyi yükseltiyorlar daha sonra tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyerek mal mülk sahibi oluyorlar. Mahmut Demir ve ekibinede bunun hesabı sorulmalı.