Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanlığı, kamuoyunda 'Torba Tasarısı' olarak bilinen ve şu anda yasalaşmak üzere Bakanlar Kurulu'nca TBMM'ye gönderilen tasarı ile ilgili basın açıklaması yaparak, 'çuvallı' protesto gerçekleştirdi.
Kamuoyu tarafından "Torba Tasarısı" olarak adlandırılan, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu Sigortası Kanunu ve Bazı Diğer Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", Bakanlar Kurulu'nca 29 Kasım tarihinde TBMM Başkanlığı'na gönderildi.
Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanlığı ise, tasarı hakkında görüş ve önerilerini sunarak, kanun tasarısının yasalaşmadan önce özellikle yerel yönetimlerde bir kaos ortamının oluşmaması için bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına Hizmet-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Metin Eser, Yozgat, Sivas, Kırşehir Şube Başkanları ve sendika üyeleri katıldı.
Açıklamayı yapan Metin Eser, tasarının bir kısım olumlu düzenlemeler içermekle birlikte, çalışanlar bakımından kabul edilemeyecek olumsuz düzenlemeleri de beraberinde getirdiğini kaydetti. Eser, yaptığı açıklamada, "Tasarının mantığında belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının personel giderlerinden kaynaklandığı gibi yanlış bir algılama vardır. Sadece personel giderlerinin azaltılması ile belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının giderilemeyeceği aşikardır. Yerel yönetimlerin ekonomik
olarak güçlendirilmesi, yaptıkları hizmet ile orantılı gelire kavuşturulması ile mümkündür" şeklinde konuştu.
Eser, belediyelerdeki kamu istihdamının daraltıldığını, 45 bin belediye işçisinin göçe zorlandığını, yerel hizmetlerde hizmet alımı ve taşeronlaşmanın genişletildiğini ve sendikasız ile Toplu İş Sözleşmesiz bir yerel yönetimin teşvik edildiğini öne sürdü.
Eser, belediyelerin ve bağlı kuruluşların sürekli işçi norm kadro sayılarının, İçişleri Bakanlığı tarafından 22.02.2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlülüğe konulan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik ekindeki cetvellerle tespit edilmesiyle ilgili olarak şunları kaydetti:
"Yönetmelikle belediyelerin ihtiyaç duydukları gerçek personel sayısı yerine, nüfus yapısına göre asgari personel sayısı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda belediyelerde sürekli işçi kadrolarında çalışanların önemli bir kısmı, bilinçli bir şekilde norm kadro fazlası durumuna düşürülmüştür. Yönetmelik kapsamında belediyelere, sürekli işçi kadrolarında çalıştırılmak üzere tahsis edilmiş olan sürekli işçi norm kadro sayısı, 80 bin 424'tür. Bugün belediyelerde sürekli işçi kadrolarında istihdamın edilen işçi
sayısı 125 bin, norm kadro fazlası olarak istihdam edilen işçi sayısı ise 44 bin 500 civarındadır. Bugün itibarıyla belediye hizmetlerinde, hizmet alımı yoluyla alt işverenler ve taşeronlar tarafından istihdam edilen işçi sayısı 250 bin civarındadır."
Tasarı ile çalışanların işi, iş yeri ve çalışma koşullarının iradeleri dışında tamamen değiştirilmekte olduğunu ve sendikalarından toplu sözleşme sisteminden uzaklaştırıldığını savunan Eser, "Torba tasarısıyla çalışanlar güvencesiz bırakılıyor" dedi.
Konfederasyonları tarafından tasarının titizlikle incelendiğini ve olumsuz yönlerinin tespit edildiğini bildiren Eser, çalışanların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla talepleri kabul edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Basın açıklamasının ardından, sendika üyeleri, "İşçiler bu torbaya sığmaz" yazılı çuval giyerek tepkilerini dile getirdi.