Kayseri'de, yılda 3 kere çeşitli bölgelerde kiraladıkları mera alanlarına göç ederek hayvancılık yapan Yörükler, zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor.
Geçimini büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirerek sağlayan Yörükler, yaşam mücadelesi için sağlıksız ortamlarda çaba sarf ediyor. 7-8 ortaklı oluşturulan obalarla hayvan yetiştiren Yörükler, yılda 9 ay evlerinden uzak kalıyor. Belirli periyotlar haline senede 3 defa evlerinden uzak olan bölgelerde kiraladıkları meralarda yaşamını sürdüren Yörükler, kurdukları çadırlarda yaşıyor.
Kümes hayvanları da besleyen Yörüklerin en büyük çilesi bulundukları ortamın sağlıksız olması. Kayseri'nin Akkışla ilçesine bağlı Hasancı köyü Kızılağıl bölgesindeki meralık alanı kiralayan Yörük Mustafa Günay (60), 40 yıldır bu mesleği yapıyor. Akrabaları ve arkadaşlarıyla oluşturdukları obalarla evlerinde sadece 3 ay durabildiklerini kaydeden Günay, Yörük kültürünün yok olmaması ve geçim sağlamak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.
Baba mesleği olan Yörük kültürünü devam ettirdiklerini de söyleyen Günay, "Yörük olmak zor ve meşakkatli bir iştir. Yörükler, ailelerinden çok uzak kalır. Ama yaşam mücadelesi için bunu yapmak zorundayız. Ayrıca Türkmenlerin ağırlıklı olarak yaptığı Yörük kültürünü yaşatmanın da mutluluğu içerisindeyiz. Her meslek zordur. Ama bizim meslek zor olduğu gibi sağlıklı olmayan ortamlarda yapıyoruz. Sık sık hastalığa yakalanıyoruz. Hayvanlarla iç içeyiz burada. Bizim en önemli varlığımız ailemiz ve hayvanlarımız" dedi.