8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Uzmanlardan kurbanlık uyarısı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala canlı hayvan satış noktalarından veya besi evlerinden kurbanlık alınırken mutlaka sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bunun hayvanlardan insana geçen zoonoz hastalıklarının önlenmesinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık durumundan şüphe edilen hayvanların bir veterinere gösterilmeden kesinlikle alınmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Nur, kurbanlık hayvanların sağlıklı olup olmadığını anlamak için gerekli hususları ise şöyle sıraladı:

"Hayvanın çevreye olan ilgisi ve bakışlarındaki canlılık kontrol edilmeli. Alınacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda salya ve burun akıntısı olmamalı. Gözlerinde sarılık ve aşırı kanlanma bulunmamalı. Ağız çevresi, dil, ayak ve tırnak araları ile meme bölgesinin yarasız olmasına dikkat edilmeli. Dişi hayvanlar gebe olmamalı. Alınacak hayvanda topallık bulunmamalı. Derisinde herhangi bir ısırık yarası olmamalı. Tüyleri parlak olmalı. Eklem bölgesi ve vücudunun herhangi bir bölgesinde apse, sert veya yumuşak kıvamda şişlik bulunmamalı, bacaklarında ve vücudunda ısırık olmamalı. Hayvanların ishal ve aşırı zayıf olmamasına dikkat edilmelidir."

Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, ayrıca kurbanlık hayvanların kesimden 12 saat önce aç bırakılması ve kesim için mutlaka toplu kesim yerlerinin seçilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 13:50:40
Güncelleme :28 Aralık 2005 Çarşamba 13:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?