Hikmet ALTINKAYNAK (1945 - )
Eleştirmen, öğretim görevlisi Hikmet Altınkaynak, modern edebiyat tarihimizin çağdaş ve toplumcu eğilimlerini ele alışıyla öne çıkmış bir yazardır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Başta “Yeni Ortam”, “Cumhuriyet”, “Vatan”, “Milliyet”, “Varlık”, “Türk Dili”, “Milliyet Sanat”, “Yaşasın Edebiyat”, “Hürriyet Gösteri” gibi gazete ve dergilerde, deneme ve eleştiriler yazdı.
Milliyet Yayınları yöneticiliği ile “Milliyet Çocuk”, “Başak Çocuk”, “Pamuk Çocuk”, “Şirinler”, “Heidi” gibi birçok çocuk dergisinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendi, “Hürriyet Gösteri” dergisinin yönetimine katıldı. “Eleştiri” ve “Yaşasın Edebiyat” (1997-1999) dergilerini yönetti.
TRT’nin kimi kültür/sanat programlarının danışmanlığını yürüttü, edebiyatçı belgeselleri yaptı. Kanal D Televizyonu’nda, Alman WDR Köln Radyosu’nda kitap tanıttı.
TRT İstanbul Radyosu’nda bir dizi edebiyat konuşmaları yaptı. “Milliyet” ve “Finansal Forum” gazetelerine sanat sayfası hazırladı. “Radikal” gazetesinin kültür/sanat sayfasına eleştiri yazıları yazdı. “Türkçenin Zenginleştirilmesi Kurultayı”nın Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hürriyet Gösteri adına Genel Koordinatörlüğü’nü (1999), kurultayın “Türkçenin Zenginleştirilmesi / Bildiriler - Tartışmalar” kitabının da editörlüğünü yaptı. 22 Mayıs 2004’te toplanan “Üniversitelerde Türk Dili Öğretimi Kurultayı”nın Genel Koordinatörlüğü'nü yaptı.
Sürekli Basın Kartı sahibi olan Altınkaynak, TV8’e “Yıldız’da Sohbet” adıyla bir kitap programı hazırlayıp sundu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan yazar Rektör Danışmanlığı yaptı.
Başlıca yapıtları:
Edebiyatımızda 1940 Kuşağı, Orhan Kemal’in Hikayeciliği, Zamanla, Nükte ve Fıkralarıyla Ahmet Rasim, Markopaşa Yazıları ve Ötekiler, Yeni Binyılın Edebiyatçıları, Dünyayı Paylaşan Yazarlar, 100 Temel Eser ile çocuklar için kaleme aldığı öykü kitapları şunlar: Karne Parası, Ev Ödevi, Ünlüler de Çocuktu, Arkadaşım Bilgisayar, Şimdi Aldığımız Bir Haberi Veriyoruz, Kardeşime Mektuplar ile Atatürk’ü Seviyorum (10 Kitap)
Ayrıca monografiler ve yardımcı ders kitaplarından oluşan, yirmi dolayında eğitim/öğretim kitabı bulunuyor.