22
Aralık
2024
Pazar
EKONOMİ

Çiçek eve 10 kat pahalı giriyor

Gülden menekşeye, kasımpatıdan zambağa çok sayıda saksılı ve kesme çiçek türünü yetiştiren üreticiler, fiyatların tüketiciye ulaşana kadar katlanmasının, çiçek kültürünün ve sektörünün gelişmesini engellediğinden yakınıyor.

Mersin'in Tarsus ilçesinde Türkiye saksı bitkisi üretiminin yüzde 40'a yakınını gerçekleştiren Garden Koala Ltd. Şirketi sahibi Osman Yanık, yılda, 40 çeşit saksılı süs bitkisinden toplam 1,5 milyon adet üretmeyi başardıklarını kaydetti.

Yaklaşık 70 milyon nüfusu bulunan Türkiye'de, yıllık 4 milyon civarı saksılı çiçek satışının azlığına işaret eden Yanık, şöyle devam etti:
“Çiçek alımı konusundaki kültür, 20 yıl öncesine göre büyük oranda gelişti. Artık insanlar, hasta ziyaretine kolonya ile değil, çiçekle gidiyor. Yine de olması gereken düzeyde değil. Çok sayıda kişi halen, 'Çiçek yenir mi, içilir mi? Neden bir sürü para verip alayım' şeklinde düşünüyor. Oysa çiçek, güzelliğin ve zarafetin simgesidir ve bulunduğu mekana doğal bir güzellik katar. İnsanın ruhunu besler.”

Çiçek sektörünün önemli bir sektör olduğunu, dünyada çiçekçilikte tekel konumundaki Hollanda'nın ekonomisindeki önemli kalemlerden biri olduğunu kaydeden Yanık, “Mevsim olarak çiçek üretimine müsait pek çok bölgesi bulunan Türkiye'de, bu önemli sektörün ve çiçek kültürünün gelişmemesindeki en önemli nedenlerden biri, satış fiyatlarının yüksekliği. Bir çiçekçiye gidip fiyatları görünce, gözümüz korkuyor. Bir daha öyle bir yere girmek istenmiyor. Hatta çiçek aldıklarında kazıklandıkları hissi oluşuyor ve bu güzellikten soğuyorlar” diye konuştu.

Yanık, fiyatlardaki yüksekliğin sebebinin, fahiş kar oranlarıyla satış yapmaya çalışan çiçek satıcıları olduğunu savunarak, “Seramızdan 1,5 YTL'ye çıkan Afrika menekşesi, eve 15 YTL'ye ulaşıyor. Bütün çiçekler için durum böyle. Perakende satış yapan çiçekçiler sektörün gelişimini engelleyen bu yaklaşımı sona erdirmelidir” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 11:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?