Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Mehmet Hadra, hisse senedi almak isteyenlerin öncelikle, cazip bir sektörü belirledikten sonra o sektörde lider konumdaki şirketleri tespit etmesini tavsiye ederken, yeni ve geleceği belli olmayan sektörlere göre olgun sektörlerin daha az risk taşıdığını söyledi.
Hadra, yaptığı açıklamada, tasarruf sahiplerinin hisse senedi alımlarında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda ipuçları verdi. Tasarruf sahiplerinin birikimlerinin bir bölümünü hisse senedinde değerlendirmesinin düşük enflasyonlu büyüme döneminde doğru bir seçim olacağını belirten Hadra, tasarrufların ne kadarının hisse senedinde değerlendirileceğinin ise tamamen yatırımcının risk profiline bağlı olduğunu belirtti.
Kendi portföylerini oluşturmak isteyen yatırımcıların iyi bir getiri sağlayabilmeleri için bazı kriterlere bakmaları gerektiğini söyleyen Hadra, "Her şeyden önce portföyler, farklı sektörlerden ve farklı sermaye yapıları olan şirketlerden oluşmalıdır" dedi.
Tasarruf sahiplerinin hisse senedi alırken, şirketin içinde bulunduğu sektör hakkında bilgi toplaması, sektörün potansiyelini, sorunlarını ve özelliklerini araştırmasının yerinde olacağını kaydeden Hadra şunları söyledi: "Burada satışların kalitesi önemlidir. Ortalama brüt kar marjının yeterince yüksek olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. Sektörün cazibesini ölçmek için bakılması gereken diğer faktörler ise; uzun vadeli büyüme potansiyeli, sektör-şirketin yaşam eğrisinin hangi noktasında bulunduğu, ortalama veya potansiyel karlılık, sektördeki rekabettir.
En yüksek karlılığa veya potansiyel karlılık gösterecek sektörlere yatırım yapmanız yerinde bir karar olacaktır. Cazip bir sektörü tespit ettikten sonra, o sektörde lider konumundaki şirketleri tespit etmelisiniz. Burada bakılması gerekenler; yüksek satış büyümesi, yüksek pazar payı ve sektörde dominant pozisyonu olup olmadığı gibi kriterlerdir. En çok büyüme potansiyeline sahip sektördeki en iyi şirketi tespit ettikten sonra, bu şirketin faaliyetlerinin kalitesi hakkında araştırma yapmanız gerekiyor. Faaliyetlerin ve yönetimin rasyonelliği; bu bağlamda karlılığı, büyüme yolları, fırsatları ve rekabetteki konumu yatırım kararlarında stratejik önem taşır.
Yöneticilerin tecrübesi ve yönetimin geçmişi gibi detaylara bakmanın yanı sıra su sorulara cevap arayın. Bu işletme ne kadar karlı hale gelebilir? İşletmenin uzun vadeli getirisi nedir? Şirketin varlıkları yeni büyüme olanaklarına kanalize edilebiliyor mu? Şirketin sürdürülebilir rekabet avantajları var mı?. Uzun vadeli yatırımcılar için işletme kalitesi değerlemeden çok daha önemlidir. İşletme kalitesi şirketin nakit akımı üretme kapasitesini belirler, bu da nihai olarak hisse senedi fiyatını tespit eder. Olgun sektörler süreklilik arz eden nakit akımlarına sahiptirler. Yeni ve geleceği belli olmayan sektörlere göre olgun sektörlerin riski daha azdır."