22
Aralık
2024
Pazar
EKONOMİ

MEKİK toplantısı

Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi (MEKİK) Birleştirilmiş Yürütme ve Daimi Kurul Toplantısı Mersin'in alt birim Toroslar Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu başkanlığında toplanan MEKİK toplantısında, MEKİK Genel Sekreteri Raif Okutucu, gündem maddeleri hakkında bilgi verdi. 45 bin YTL'lik bütçesi ile 2 gün süren RIS Mersin Projesi 1. Bölgesel İnovasyon Forumu'nun sonuçlarını açıklayan Okutucu, çalışma ile kurumlar arası diyalogun başladığını ve geliştirilecek projeler için yabancı parametreler ile tanışmanın sağlanmasının yanında projenin de tanıtımının yapıldığını söyledi.

Gündemin bir diğer maddesi olan Kalkınma Ajansları Yasa Tasarısı ve 2006 yılı bütçesinden ayrılan pay hakkında da bilgi veren Okutucu, 2006 için 26 bölgeye bütçeden 666 milyon YTL'nin ayrıldığını belirtti. Okutucu, Kalkınma Ajansları Yasa Tasarısı'nın bu hafta TBMM'de görüşülmesini beklediklerini de ifade etti. Gündemin, Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi İhalesi hakkında bilgi veren Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, bölgeye talebin bulunduğunu ve bir firmanın müracaatının olduğunu söyledi.

2006 yılında bölgenin şantiye ye dönüşmesini beklediklerini ifade eden Osmançelebioğlu, konu hakkında henüz tam bir netlik sağlanamadığını da sözlerine ekledi. Toplantıda bölgenin altyapı sorunu bulunduğu ve yatırımın gerçekleşmesi için lobi çalışmalarına ihtiyaç bulunduğu belirtildi.

Mersin Sosyal İçerme Projeleri konu başlıklı gündem maddesi hakkında, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bölgesel Gelişim ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Müsteşar Müşaviri Dr. Cahit Bağcı, Göç ve Kentsel Uyum "Mersin İli Sosyal Proje" Görüş ve Öneriler konulu bir sunum yaptı. DPT'nin yaptığı araştırmalar hakkında bilgi veren ve DPT'nin önerilerini MEKİK'e ileten Bağcı, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Mersin'in 1995-2000 yılı döneminde en çok göç alan iller sıralamasında 3. sırada bulunduğunu, aynı dönemde 117 bin 894 kişinin Mersin'e göç ederken, 99 bin 465 kişinin de Mersin'den göç ettiğini söyledi. Bağcı, araştırmanın bu kısmı ile ilgili olarak, "Mersinliler Mersin'i mi terk ediyor? Yoksa Mersin, bir ara konak mı? Bu, ayrıca araştırılması gereken bir konu" dedi.

Araştırma ile ilgili olarak alınan göçün ekonomik ve toplumsal sonuçları hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Cahit Bağcı, göçle birlikte kırsal kesimde yoğunlaşan işsizliğin kentlere taşınması gibi bir durumun oluştuğunu, bununla birlikte kentin Güneş, Yeşil Çimen, Özgürlük, Selen, Çilek, Şevket Sümer, Yeni Hal, Güney, Demirtaş ve Toroslar gibi mahallelerinde gettolaşma ve illegalite, kayıt dışılık, yeraltı aktiviteleri yaşandığını belirtti. Kamusal hizmetlerin ulaştırılmasında güçlük çekilen kesimlere kamu dışı güçlerin erişmesi sonucu güvenlik ve terör sorunlarının araştırmada yer aldığını belirten Dr. Cahit Bağcı, politik yapılanmanın radikalleşmesi durumunda 'kimlik sorunu' ve 'gizli ırkçılık'ın sorunlarının ortaya çıktığını kaydetti.

"MERSİN'DE 3 BİN CİVARINDA SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK BULUNUYOR"
DPT'nin Mersin hakkındaki araştırmasında çocuklarında istismar edildiğinin belirlendiğini ifade eden Dr. Cahit Bağcı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) verilerine göre de, Mersin'de 3 bin dolayında sokakta çalışan çocuk bulunduğunun tahmin edildiğini, sokakta kısmen veya tamamen yaşayan çocuk sayısını ise 102 olduğu söyledi.

DPT Bölgesel Gelişim ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Müsteşar Müşaviri Dr. Cahit Bağcı, Mersin'de yaşanan çocuk istismarları hakkında da terör örgütleri kaynaklı izinli yada izinsiz gösteri ve yürüyüşlerde okul çağı çocukların, gençlerin ve kadınların istismarının söz konusu olduğunu, sokakta yaşayan, çalışan çocukların takibi, kontrolü, ihtiyaçlarının belirlenmesi, artışının önlenmesi, eğitimi ve topluma kazandırılmasına yönelik entegre proje faaliyetleri bulunduğunu kaydetti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje ortağı olduğu 7 proje, SHÇEK, Mersin Halk Eğitim Merkezi, Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi ve Tarsus Halk Eğitim Merkezi'nin yürüttükleri projelerin desteklenmesi ve geliştirilmesinin DPT tarafından önerildiğini ifade eden Dr. Cahit Bağcı, ayrıca MEKİK tarafından önerilen "Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Merkezi" projesinin önemli bir ekonomik dönüşüm ve istihdam projesi olarak görülmesi ve gerekli çalışmaların yapılması, gençlerin kentsel entegrasyonun sağlanması için liselerin kenar mahalleler yerine kent merkezilerine yakın alanlara yapılması, ilköğretim okullarında mutlaka ana sınıfı oluşturulması ve rehber öğretmen, psikolog ve ana sınıfı öğretmen kadrolarının güçlendirilmesi, 'vatandaş, kadın ve çocuk hakları' konularında varoşlarda, toplum ve gençlik merkezlerinde eğitim verilmesi ve yaygınlaştırılması, MEKİK'in kentsel uyum sorununun tespitine yönelik olarak Mersin Valiliği, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, SHÇEK, Sanayi ve Ticaret Odası gibi yerel aktörlerden gelecek somut proje önerilerinin hayata geçirilebilmesi ve soruna müdahale biçimlerinin belirlenmesindeki istişari rolünün güçlendirilmesi ve SHÇEK uzman kadrolarının artırılması gibi önerileri bulunduğunu bildirdi.

Bağcı, "Sorunun tespiti, mevcut durumun iyileştirilmesi ve çözümüne yönelik araçların ve aktörlerin belirlenmesi amacıyla, Mersin Valiliği, MEKİK, yerel yönetimler ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde bir çalışma yapılmalı ve 'sosyal uyum proje fikri' oluşturularak ivedilikle DPT' na sunulmalı" diye konuştu. Sunumla ilgili olarak konuşan Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu ise, "DPT'ye yaptığımız başvuru sonucunda yapmamız gerekenleri adım adım izlemeli belirlenen sorunlara vurgu yapmalıyız" şeklinde konuştu.

MEKİK toplantısı MEKİK Karar Alma Mekanizması ve Toroslar Belediyesi'nin belirlediği konuların görüşülmesi ile devam etti.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 00:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?