8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Üreticilere kayıt çağrısı

Kars'ta ön soy kütüğüne kayıtlı 5 bin 573 işletmede toplam 19 bin 346 hayvan bulunduğunu belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, Tarım İl Müdürlüğü tarafından hayvan sağlığı ve aşılamanın özel veterinerlere suni tohumlamanın ise kendi birliklerine verildiğini ifade etti.

Ön kayıt sisteminin önemini her fırsatta dile getirdiğini söyleyen Kaya, vatandaşların birliğe kayıt yaptırması halinde elde edecekleri imkanların faydasını göreceklerini hatırlattı. Kaya, "Özellikle hayvancılık konusunda Tarım İl Müdürlüğü bazı konuları bize devretmeye başladı. Hayvan sağlığıyla ilgili konuları özel veteriner hekimlere devretti. Suni tohumlama çalışmaları ise bize devredildi. Ön soy kütüğü ve soy kütüğü kayıtları birliğimiz tarafından tutuluyor. Biz de en önemli konulardan bir tanesi özellikle sonbahar aylarında meydana çıkan süt konusu. Bu süt konusunda biz özellikle üreticilerimize birkaç kez de çağrıda bulunduk. Çağrılarımızda bakanlığın kod numarası vermiş olduğu işletmelere sütlerinizi satın diğerlerine satmayın diye. Çünkü şu anda 2005 yılında eğer bir üretici bize kayıtlıysa litre başına 60 bin lira alıyor. Eğer bize kayıtlı değilse 30 bin lira alıyor. Öyle işletmeler var ki kod numarası almamış, vatandaşa da makbuz kesmiyor. Yapılan bu davranış hem devlete hem de vatandaşa zarar veriyor" dedi.

Kars Defterdarlığı ve Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı Kontrol Şube Müdürlüğü'ne bir çağrıda bulunan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, "Bakanlıktan kod numarası almamış olan işletmeleri kontrol altında tutsunlar, bunların müstahsil makbuzlarını kesmiyorlarsa bu her iki halde de zarar demek oluyor. Bizim 2006 yılı içerisinde devletin süte teşvikinin 100 bin lira olması konusunda da çalışmalarımız var. O konuda bakanlıkla görüşmelerimiz devam etmektedir. 2004 yılında hiçbir hayvan kaydı olmamasına rağmen 2005 yılının Mart ayından sonra yani biz birliği kurduktan sonra ön soy kütüğüne kayıtlı mevcut 5 bin 573 işletmede 19 bin 346 hayvan bulunuyor. 2005 yılı içerisinde yapılan suni tohumlama sayısı ise 15 bin 569'dur. Bu rakamın 2006 yılında 100 bin olması için çaba gösteriyoruz. Özel veteriner hekimlerle bir sözleşme yapmak üzereyiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 16:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Selami Cankan IP: 88.224.191.xxx Tarih : 18.03.2007 18:54:38
Eğer bir ilde bir derneğin ya da kurumun başında olan kişi villalarda sefa sürerken ne çiftçinin ne de garibanın halinden anlar