16
Eylül
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Yabancı heyetler Kars'ta

Kafkasya'da önemli petrol yatırımları bulunan Norveç, bölgedeki işbirliği için kolları sıvadı. Kars'ta bulunan Norveç ve Gürcistan heyeti bugün Kars Ticaret ve Sanayi Odası'nda Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, oda üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Sınır ötesi işbirliğinin sağlanabilmesi için en büyük engelin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunun olduğunun vurgulandığı toplantıda işbirliğinin sağlanabilmesi için Kafkas ülkelerinin sivil toplum kuruluşlarıyla yerel yönetimlere önemli görevlerin düştüğü belirtildi.

Norveç'in Türkiye Büyükelçisi Wilhelm Longva ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanı Yavuz Mildon'nun da aralarında bulunduğu 17 kişilik heyete Gürcistan sınır ötesi işbirliği ve yerel yönetimler üyeleri de eşlik ediyor.
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanı Yavuz Mildon, bir konuşma yaparak bölgenin hem ekonomik hem de sosyal alanda gelişmesi için en büyük sıkıntı haline gelen Ermenistan-Azerbaycan sorununun halen devam ettiğini ve üzücü boyutlarda olduğunu söyledi. Bu sorunun kısa bir zamanda çözüme kavuşacağına inanmak istediğini de kaydeden Mildon, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki fiili durum bölgedeki işbirliğini olumsuz olarak etkilemektedir. Fakat biz yerel temsilciler bu sorunları öncelikli olarak aşmamız gerek. Bu sorunların aşılması için bizler önderlik yapmalıyız" dedi.

Norveç Büyükelçisi Wilhelm Longva da bölgenin alt yapı harcamaları için finans sağlayacaklarını belirterek, şimdilik en büyük engelin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunun olduğuna dikkat çekti. Ermenistan ve Azerbaycan'ın bir türlü anlaşma sağlayamadığı bu ortamda atılacak en önemli adımın sivil toplum kuruluşları ve sanayi odalarıyla yerel yönetimlerin faaliyetlerinin olduğuna dikkat çeken Longva, "Bizim bugün burada olmamızın nedeni küçük ölçekli projeleri belirlemek. Bu bölgelerde çok fazla altyapı gerekmektedir. Bunlar çevre, enerji, tarım ve ticaret olarak sıralanabilir. İnsan hakları demekte çekince görmüyorum, çünkü ticaret geliştikçe insan hakları da ilerleyecektir" diye konuştu.

Gürcistan heyeti ise toplantıda Kafkasya barış diyalogunun ancak adım adım tesis edilebileceği ve halen çözüm gerektiren karşılıklı sorunların bulunduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Karslı işadamları da komşular arasında ayırım yapılmaksızın diyalogların geliştirilmesinden yana olduklarını belirterek, "Bu tür toplantılarda Azerbaycan'dan da bir temsilcinin bulunması gerekirdi ve sınır komşusu olduğunu için Ermenistan ile barışma konusunda atılacak olan adımlardan söz edebilirdi. Ermenistan ile Azerbaycan bugüne kadarki sürtüşmesini ortadan kaldırmamış, elbette ki ulusların birbirleriyle anlaşmasında birbirleriyle iyi geçinmesinde ticaretin, kültürün, sanatın, edebiyatın, resmin, folklorun hepsinin çok büyük rolleri vardır. Fakat bunun beraberinde çok iyi geçinmenin yollarını da zorlayıp araştırıp bulması lazım. Komşuların tümüyle iyi geçinmenin zorunluluğu vardır. Global dünyada bu böyledir" dedi.
Bu arada, söze giren Belediye Başkanı Alibeyoğlu, Ermenistan'ın bu barış girişimlerinde iflah olmadığını vurguladı.

Kars'ta yapılan bu ilk toplantı da önemli kararlar alındı. Kars'ın bulunduğu konum itibariyle bölge konusunda öncülük etmesi gerektiğinin belirtildiği toplantıda öncelikli olarak Kars'ta bilgilendirme biriminin oluşturulması ve bu birimin sınır ötesi işbirliği konusunda merkez haline getirilmesi gerektiği ifade edildi. Kars Havaalanı'nın da uzun yıllar önce havalimanı olarak açıldığını ve gerekli izinlerin alınmasından sonra Kars'ın bundan böyle uluslararası uçuşlara da tanıklık edeceği hatırlatılarak, bu anlamda da Kafkas ülkelerinin köprüsü konumunda olacağı görüşü ileri sürüldü. Kars'ın, son yıllardır Kafkas ülkeleriyle sosyal ve kültürel anlamda bir çok girişime ev sahipliği yaptığı, bir çok festivallerle de bu ülkelerden gelen sanatçıların bu kentte dostluk sinyalleri verdiği hatırlatılarak, tüm bunların bu ülkelerde olumlu hava estirdiğinin de gözden kaçırılmaması vurgulandı.

Toplantı bitiminde gazetecilerin sorularını cevaplayan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, 60 kişilik bir heyetle 14 Mart 2006 tarihinde Gürcistan'a gidileceğini belirterek, burada yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar düzenleneceğini, yine bazı kentlerle kardeş kent protokolleri imzalayacaklarını kaydetti. Alibeyoğlu, şunları söyledi:
"Sınır ötesi bölgesel işbirliğinde önemli adımlar atılıyor. Bildiğiniz gibi Norveç'in o bölgede büyük bir petrol yatırımı var. Elbette ki onların kendi güvenliğini düşünmek açısından onlarda bölgede huzuru düşündükleri için bölgeye özel bir ilgi gösterdiklerini sanıyorum. Bu anlamda bu toplantılara ve gezilere de eşlik ediyorlar ve bize de destek vermeye çalışıyorlar".

.
Yayın Tarihi : 11 Mart 2006 Cumartesi 19:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?