Kayseri'de Büyükşehir Belediyesi'nin kültür hayatına kaynak teşkil edecek dört büyük eserle ilgili çalışmaları sürüyor. Eserler arasında "Geleneksel Kayseri Evleri" isimli kitap da, belediye yayınlarının 49. eseri olarak yayınlandı.
Şehre ve şehrin hayatına dair kitap yayınlamaya devam ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şimdilerde 4 büyük eser çalışması içerisinde olduklarını söyledi. Çalışmaları süren eserlerden birincisinin 3 ciltlik "Kayseri Ansiklopedisi" olacağını kaydeden Başkanı Özhaseki, "Önemli şahsiyetlerden sosyal ve kültürel dokusuna, doğal ve tarihi güzelliklerinden ekonomik ve ticari hayatına kadar Kayseri'yi her yönüyle ele alacak önemli bir kaynak eser olacak bu ansiklopedi. Bunun yanında ikinci bir üzerinde durduğumuz çalışma da 'Genel Kayseri Tarihi' olacak. Bunun için M.Ö. 2000 yılından itibaren Kayseri tarihi gözden geçirilecek ve konunun uzmanı bilim adamlarınca bölüm bölüm hazırlanıp kaynak esere dönüştürülecek. Ortaya çıkacak 4 ciltlik bu eserle Kayseri'nin geçmiş hayatı en geniş şekliyle aydınlatılacak. Üçüncü çalışmamız ise 'Kayseri Tarihi Kaynakları' üzerinde olacak. Kültepe'de ortaya çıkan Asur Ticaret Kolonileri'ne ait tabletlerin neşri ie başlayacak bu çalışmaya da İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ve Ankara Tapu Kadastro Arşivi'nde bulunan Kayseri ile ilgili el yazması Tahrir Defterleri'nden de yararlanılacak ve ortaya çıkan ilgili bilgi ve belgeler yayına hazırlanacak. Bütün bu çalışmaların plan ve öngörüşlerini yaptık ve ilgili bilim adamları göreve başladılar. Ayrıca, Kayseri'deki eski eserlerin envanterleri Erciyes Üniversitesi'nden elemanlarla bölge bölge yaptırılıyor. Bu çalışma sonucunda da Kayseri'deki bütün eserleri içeren 'Kayseri Envanteri' içerikli bir katalog ortaya çıkacak. Bu saydığım dört büyük çalışma tamamlandığında, Kayseri'ye önemli kaynak eserler kazandırılmış olacak" dedi.
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi kültür yayınlarının 49. eseri olan "Geleneksel Kayseri Evleri" isimli kitap yayınlandı. ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vacit İmamoğlu tarafından kaleme alınan araştırma inceleme türü 290 sayfalık kitapta, kapısından penceresine, süslemesinden ahşap oymacılığına kadar geleneksel Kayseri Evleri, mimari bir bakışla irdeleniyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, fotoğraflarla süslenen ve İngilizce-Türkçe olarak yayınlanan bitabın önsözünde toplum olarak bazı değerlere sahip çıkılmadığının altını çizerek, bu açıdan "Geleneksel Kayseri Evleri" kitabının ve ona emek veren Prof. Dr. Vacit İmamoğlu'nun istisnai bir durum teşkil ettiğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi :
3 Ekim 2006 Salı 14:00:04