İlhan ÖZKEÇECİ (1955- )
Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra, 1973 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1980 yılında Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü’nden Yüksek Lisans diploması alarak mezun oldu. Bir süre serbest çalışan sanatçı, 1982 yılında askerlik görevini yaparak, 1983’ten itibaren Erciyes Üniversitesi’nde “Türk hat ve Süsleme Sanatları” konusunda dersler vermeye başladı.
1990 yılında İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. Halen Erciyes Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan İlhan Özkeçeci’nin hat ve Tezhib konusundaki çalışmalarının yanı sıra Kayseri’de bulunan tarihi eserler üzerinde de çeşitli araştırmaları bulunmaktadır.
Eğitim
Lisans/Yüksek Lisans: 1973-1980 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü
Sanatta Yeterlik: 1991 Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezhip-Süsleme Anasanat Dalı.
1974–1979 Hattat Kemal Batanay’dan Rik’a hattı sanatı ve klâsik Türk müziği ve tanbur meşki müzehhipler Rikkat Kunt, Muhsin Demironat ve Tahsin Aykutalp’ten tezhip dersleri.
1975–1997 Hattat Hasan Çelebi’den hat meşki, “Sülüs-Nesih” dallarında Hat İcazetnamesi.
Görevler
1983–1995 Öğretim görevlisi- Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü.
1995–2005 Öğretim üyesi-Bölüm Başkanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü.
1995- Yardımcı Doçent.
1996- Doçent.
2003- Profesör.
SANAT ETKİNLİKLERİ
KİŞİSEL SERGİLER "Sevgi Dilinden Çizgiler..."
1998 -Udine-Latisana- İtalya.
1999 -Antalya Müzesi.
2000 -Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi-Ankara.
-Büyükşehir Belediyesi Taksim Sanat Galerisi-İstanbul.
2001 -Emlak Bankası sanat galerisi Tünel-İstanbul
-(IRCICA) Yıldız Sarayı Çit Kasrı/Beşiktaş-İstanbul
-Bayrampaşa Belediyesi Sanat Galerisi/Bayrampaşa-İstanbul
- Belediye Kültür Sarayı /Isparta
-Eski Eğirdir Evi / Eğirdir-Isparta
-Devlet Güzel Sanatlar Galerisi-Denizli.
-Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi / Üsküdar-İstanbul.
2002 -Devlet Güzel Sanatlar Galerisi / Antalya.
2002 -III. Altın Safran Belgesel Film Festivali Safranbolu / Karabük.
2003 - Türk Dünyası Kültür Merkezi Sanat Galerisi, Kızılay/ Ankara.
2004 - Türkiye Festivali Hollanda –Deventer.
2005 -“Women & Art – A Global Perspective 2005” adlı sergiye gözlemci olarak katılım, Sharjah Art Museum’da incelemeler, Dubai ve Sharjah’ta, çeşitli kültürel ve sanatsal temaslar. B.A.E.
- Kuşadası, Güvercinada kalesi, Aydın.
SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ
1992 -"Geleneksel Türk El Sanatları Eğitiminde Klasik Desen Anlayışının Önemi ve Tezyini Özellikleri ile Kayseri Kurşunlu Cami", İzmir.
-"Kayseri'de Minber-Minareler", Topkapı Sarayı İstanbul.
1997 -"Bir Hamail Üzerine", Tarabya-İstanbul
1998 -"XVI.y.yıl ikinci yarısından tezhip sanatına bir nümune; Esedullah B. Muhammed El-Kaşani hattı Kur'an-ı Kerim" İzmir.
-"Klasiklerimizin Ahengi ve Günümüz Çini Desenleri Eğitimi Üzerine Düşünceler", Kütahya.
1999 - "Sanat Eğitiminde Geleneksel Türk El Sanatları Eğitiminin Yeri", Çanakkale.
2000 - "İslam İnancının Sanata Yansımaları", Isparta.
-"Türk Sanatında İşlevsellik ve Yeni Açılımlar", Isparta
- "Sanat Eğitiminde Öğrenci Motivasyonunun Önemi", İstanbul.
2001 - "Türk Yazma Kitap Sanatlarının Hat ve Tezhip Açısından Yeni
Projelerle Değerlendirilmesi", Eğirdir-Isparta
2002 -"Kur'an Tezhiplerinin Tarihi Gelişim İçinde Estetik Değerlendirilmesi", İzmir.
- "XVI.yüzyıl Başları Tezhip Sanatında özgün bir eser; Şeyh Hamdullah Hattı Bir Kur'an'ın Tezyini", Topkapı Sarayı İstanbul.
2003 -"Carryings of the Silk Road" 1st International Silk Road Symposium, International Black Sea University-Academy o Sciences of Georgia/ Tbilisi-GEORGİA (Gürcistan).
KONSERLER
1973–1980 -Türk müziği ile ilgili detaylı çalışmalarda bulundu. Üsküdar Musiki Cemiyeti, İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Cemiyeti, gibi çeşitli gruplarda müzik çalışmaları yanında İstanbul Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’nda ses sanatçısı olarak hizmet verdi.
1991 -Amerika Birleşik Devletleri’nde,
1996 -Malezya’da Türk müziği dalında grup konserlerine katıldı.
1998 -Tanburla Türk müziği resitali. -İtalya- Udine-Latisana-.
2004 -Tanburla Türk müziği resitali. Hollanda –Deventer.
YAYINLAR
KİTAPLAR
1993 -Türk Tezhib Sanatı ve Tezyini Motifler
-Kayseri Cami Mimarisinde Minber-Minareler
1995 - Kayseri'de Kültürel Mirasın Geleceği
1997 -Tarihi Kayseri Cami ve Mescidleri
2004 -Zamanı Aşanlar (IX. Yüzyıla kadar Türk Sanatı), HMS GRUP Sanat yayınları no: 01, Baskı: Güzel Sanatlar Matbaası-İstanbul
(“ZAMANI AŞANLAR”, Türk sanatını; tarihi boyut, estetik, üslûp, felsefî arka plan, üslûp, motif-kompozisyon, uygulama tarzları, çağdaş yorumlar gibi önemli boyutları ile ele alan kapsamlı bir araştırma dizisinin ilkidir. Uzun bir süre Türk Sanatı konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Prof. İlhan Özkeçeci Türk Sanatını bütünsel bir bakış açısıyla ve her yönüyle ele alarak yayın hayatımıza kazandırmayı hedeflemiştir. Tamamı altı kitap olarak planlanan bu külliyatın ilk eseri olan kitapta; öncelikle ulusal ve uluslararası sanat araştırmaları bağlamında tartışılan Türk Sanatı, varlığı, kaynağı ve Türk Sanatı’nın estetik özellikleri gibi temel olgular yorumlanmıştır. İskit, Hun, Göktürk, Avar ve Uygur sanatı eserleri çağdaşları olan diğer sanat çevreleri ile karşılaştırmalı olarak estetik açıdan analiz edilmiştir. Özellikle, göçebe Türk topluluklarının yaşamında önemli yer tutan ve daha sonra birçok medeniyeti etkileyen sanat eserlerinin dönemlerindeki sanat eserleri ile etkileşimi ve görsel plandaki yansımaları grafik çizgilerle değerlendirilmiştir.
Uzun çalışmaların ve akademik birikimin eseri olan bu kitabın en çarpıcı özelliği; teorik olarak Türk Sanatı için bugüne kadar kabul edilegelmiş, tekrarlanıp durmuş, objektif olmayan, sınırlayıcı, verili tezleri sorgulayıp yeni yaklaşımlar ve bakış açıları sunması, uygulamada da desenlerin yeni ve özgün grafik yorumlarla değerlendirilmesidir.)
2006 -Dizinin ikinci kitabı Doğu Işığı (VII. – XII. Yüzyıllarda İslâm Sanatı), Sanat Dizisi II, Baskı: Graphis Matbaa, İstanbul.
(DOĞU IŞIĞI, Türk sanatını tarih, estetik, motif, kompozisyon, üslûp, felsefi temeller, çağdaş yorumlar gibi önemli boyutlarıyla ele alan kapsamlı bir çalışmanın ikinci kitabıdır. Dizinin ilk kitabı olan ve IX. yüzyıla kadar Türk sanatını inceleyen “Zamanı Aşanlar”dan sonra ikinci kitap “Doğu Işığı”dır. Dizi, İslam’dan sonra Türk sanatının gelişimiyle devam edecektir.
Doğu Işığı’nda Türk sanatına derin tesirlerini değerlendirmek amacıyla İslam sanatı araştırılmıştır. Zaman ve mekânları aşarak günümüze ulaşan İslam sanatı bütüncü bir bakış açısıyla ve her yönüyle ele alınmış; tartışmalı kavram ve yorumlar, tarihi ve kültürel gelişmeler, etkileşim içinde olduğu farklı sanat çevreleri konu edilmiştir. Özellikle tezyini unsurlara ağırlık verilmiş, birbirinden değerli ve zengin eserler estetik ve görsel açıdan analiz edilerek yeniden değerlendirilmiştir.
Kitapta, güçlü evrensel değerler taşıyan İslam kültür ve medeniyeti içinde gelişen muhteşem sanat dünyası hem teorik açıdan, hem uygulama açısından yeni ve içten bir yorumla sunulmuştur.)