Sağlık Bakanlığı ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle "Çocuklar İçin İleri Yaşam Desteği Kursu" düzenlendi.
Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Mersin Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda, Sağlık Bakanlığı tarafından "Acil Hekimliği Sertifika Programı" çerçevesinde düzenlenen kursa, Adana ve Mersin'deki 112 ambulans servisi ve hastane acil servislerinde görev yapan 25'i doktor 60 sağlık personeli katılıyor. 3 gün sürecek kursta, teorik ve uygulamalı eğitimler, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve Sağlık Bakanlığı eğitimcileri tarafından verilecek.
Kursun açış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Acil Yardım Koordinatörü ve Adana İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turgut Arpacı, bugüne kadar Adana, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Ankara, İzmir, Malatya ve Denizli'de toplam 10 kez "Çocuklar İçin İleri Yaşam Desteği Kursu" düzenlendiğini, 117 eğitimci ve 253 uygulayıcının eğitimden geçirildiğini söyledi. Arpacı, Türkiye'de ilk kez hekim dışı sağlık personeli olan ambulans ve acil bakım teknikerleri, acil tıp teknisyenleri, hemşireler, ebeler ve sağlık memurlarına yönelik "Çocuklarda İleri Yaşam Desteği Kurs Programı"nın ilk kez Mersin'de düzenlendiğine dikkat çekerek, sağlık hizmetlerinin sunumunda ekip çalışmasının esas olduğunu, hekimlerle birlikte diğer sağlık personelinin de eğitilmesinin önem taşıdığını kaydetti.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise "Çocuklar İçin İleri Yaşam Desteği Kursu"nun tarihçesini anlatarak, bu kursun bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının azaltılması amacıyla düzenlendiğini vurguladı. Özellikle 112 acil ve hastanelerin acil servisleri ile bebek doğumunda görev alan tüm sağlık çalışanlarının eğitilmesinin hedeflendiğini belirten Atıcı, "Ülkemizdeki bebek ve çocuk ölüm hızları ve önlenebilir sakatlıkları tüm sağlık çalışanlarının uykusunu kaçıracak boyuttadır. Ülkemizde, komşu ülkeler Suriye'den 4 kat, Bulgaristan'dan ise 10 kat daha fazla bebek ölümü meydana gelmektedir" diye konuştu.
Atıcı, 3 gün sürecek kursta; çocuklarda temel yaşam desteği, solunum yetmezliği ve şokun tanımlanması, hava yolunun açılması, şok ve kardiyak arrest tedavisi, damar yolu açma, ritim bozuklukları, travma durumunda resüsitasyon ve omurga tespiti, kalp ve solunum durması sonrası çocuğun stabilizasyonu ve taşınması konularının uygulamalı olarak anlatılacağını da sözlerine ekledi.