21
Kasım
2024
Perşembe
FATİH - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Galip Tekyeli


Süleymaniye Doğumevi ilk hizmete açıldığı ve tek amaçlı olarak sadece Doğumevi olarak kullanılmaya başlandığı 23.04.1949 tarihinde 50 yatak kapasiteli, iki katlı ve yaklaşık 560 m2 bina yerleşim alanlı bir sağlık kuruluşu idi. Hizmete bu haliyle 2 yıl kadar kifayet etti.

1956 yılında yine bir hayırsever vatandaşımız Galip Tekyeli Beyefendi, eşi Şeyda Tekyeli Hanımefendinin anısına, 25 yataklı ek bir bina daha inşaa ettirerek, Doğumevinin 100 yataklı bir kurum olmasına vesile olmuştur. 100 Yatağa kavuşan Doğumevi, artık bölgesel olmaktan çıkarak tüm İstanbul’un ihtiyacına cevap vermeye çalışmakta ve her geçen gün iş hacmi artmaktadır. Gelişmesini zaman içinde süratle sürdüren Doğumevi, bina ve inşaat imkanlarını hayırsever yurttaşlarımızın münferit gayretlerine bırakmayıp, kadirşinas halkımızın yardımlarını organize edilmiş bir şekilde değerlendirmek üzere yeni bir anlayış içine girdi. 1964 yılında değerli doktorlarımızın öncülüğü, iş adamlarımızın desteği ile bir yönetim kurulu oluşturulup SÜLEYMANİYE DOGUMEVİ KALKINDıRMA DERNEGİ adı altında bir dernek kuruldu.

Kuruluşunda ve somaki yıllarda bina, arsa, mefruşat, tıbbi cihaz, teknik malzeme ve hertürlü ihtiyaç maddelerini karşılamada devlet bütçesine büyük destek sağlamak amacını taşıyan ve bu amacını büyük ölçüde gerçekleştiren Süleymaniye Doğumevi Kalkındırma Derneği 19.08.1966 tarihinde Bakanlar Kurulunca" Kamu yararına çalışan derneklerden sayılması" onaylandı.Bu haliyle, çalışmaları daha rasyonel ve teşvik edici bir hüviyet kazanan demek, faaliyet alanlarını süratle genişletti. Kalkındırma derneğinin ve değerli yönetim kurulu üyelerinin, şahsi gayretleri ile ilk büyük atılım olarak, mülkiyeti özel şahıslara ait olan toplam 2190 m2 arsası bulunan 7 eski ve kargir binanın istim1ak bedellerini ödeyerek mülkiyetini Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı adına hazineye mal etti. Arsa üzerinde bulunan artık. enkaz yığını haline gelen eski binalar, zamanın değerli hastane yöneticileri tarafından tahliye edilip, toprak ve enkazları attınıdı. İmar planında yeşil saha olarak görülen arsa, Belediye Meclisince Süleymaniye Doğumevi İnkişaf sahası olarak belirlendi ve çok yönlü amaçla kullanılan hale getirildi. 1996 tarihli ve 1/5000 ölçekli İstanbul Nazım Planında da Hastane ek tesisleri yapımına tahsis edilerek onaylandı. Kuruluşunda Kadın Hastalıkları ve Doğum vakalarına yönelik Doğumevimizde bugün, halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere:
60 yatakla normal ve müdahaleli doğum vakalarına
35 yatakla kadın hastalıkları ve cerrahi vakalarının tedavisine
15 yatakla septik, erken doğum ve düşük tehdidi altındaki hastaların tedavisine hizmet vermektedir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar