Bedros Mısırlı ve kardeşleri Lusi ile Sofi'nin mali katkılarıyla Piskoposluk konutu,i badethane ve papaz evinin meydana getirdiği bir kompleksdir.
Kilisenin bulunduğu geniş arazi ve üzerindeki ahşap ev Boğos Bilezikçi tarafından 1838'de Ermeni Katolik cemaatine bağışlanmıştır. 15 Haziran 1864'de II. Abdülhamid'in verdiği ferman ile Andon Tülbentçiyanın çizdiği ve uyguladığı proje kapsamında Patrikhane Kilisesi 18 ayda bitirilmiş ve 6 Kasım 1866'da kutsanarak ibadete açılmıştır.
Büyük bir avlu içinde tek nefli bazilika planında olan kilisenin etrafını dört katlı piskoposluk sarayı, kütüphane, rahiplere mahsus lojmanlar ve matbaanın bulunduğu bir kompleks çevreler. Kilisenin ana girişinin yanında Bedros, Lusi ve Sofi Mısırlı'nın mermer lahitleri vardır. Surp Krikor Lusavoriçe ait bir rölik de gayet kıymetli bir muhafaza içinde muhafaza edilmektedir. Ana mekanda duvarda Fransa İmparatoriçesi Eugènie'nin hediyesi olan büyük boy İsa'nın göge yükselişini gösteren goblenden yapılmış bir tablo da bu kilisenin kıymetli eşyaları arasındadır. Meryem'e atanmış olan büyük üçgen alınlıklı,yuvarlak kemerlerin içinde aziz figürlerinin bulunduğu sunak son derece güzel bir işçiliğe sahiptir. Yunan ve Roma mimarisinin klasik unsurlarını içinde barındıran bir katedral olarak düzenlenmiş bu kilise neokalasik bir mimaride inşa edilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu